Waarom is de Nike Air Max BW zeldzaam geworden?

  • Geplaatst op
  • Door Tenandup
  • Geplaatst in nike
Waarom is de Nike Air Max BW zeldzaam geworden?

De één vindt hem geweldig en nostalgisch de ander vindt het een 'gabber' schoen. De Nike Air Max BW - ook wel bekend als de Air Max Classic - is sinds de jaren '90 een echt icoon in de Nederlandse sneakers-scene. De laatste jaren is de Air Max BW steeds minder te vinden in winkels, maar waarom is dat?

Eind jaren '80 begon Nike een nieuwe weg in te slaan die de basis gaf voor de huidige sneaker-ontwerpen. Na de succesvolle Air Max 1 (1987) en Air Max 90 (1990) begon Nike met de productie van (de door Tinker Hatfield ontworpen) Air Max Classic.

In de hak van de Air Max BW zit de bekende Air Cushioning Technology, die al eerder in het ontwerp van de Air Max 1 en de Air Max 90 werd verwerkt. Bij de Air Max BW werd de luchtkamer meer zichtbaar gemaakt waardoor de naam 'Big Window (BW)' ontstond. Veel liefhebbers kennen de Air Max BW als Air Max Classic. Al enkele jaren wordt de naam Air Max BW gebruikt om verwarring te voorkomen met de 'klassieke' Air Max 1.

Met de opkomst van de rave- en gabberscene in Europa kreeg de Air Max Classic een echte 'cultstatus'. De keuze voor dit model werd omarmt door het grote publiek als zeer comfortabel om een lange avond op te dansen (lees: hakken). Door het succes ontstonden er trends door het 'customizen' van de sneakers met unieke veterpatronen, en het lekprikken van de luchtkamers. Het succes onder deze doelgroep had helaas ook een keerzijde. De gabberscene kreeg een slechte naam in de maatschappij waardoor de Nike Air Max Classic langzaam uit hun assortiment verdween. 

In 2014 werd de productie van de Air Max BW door Nike stopgezet om in 2016 weer in productie te gaan voor het 25-jarig jubileum. Sinds het jubileum is het model in zijn originele vorm steeds minder te vinden in winkels. Na de teleurstellende introductie van de Air Max BW Ultra in 2016 verlangden liefhebbers naar het originele design. In bekende campagnes van Nike komt de Air Max BW zelden voor, zelfs tijdens History of Air celebration in 2005 kwam de Air Max BW niet eens voor in het overzicht van de Air Max geschiedenis.

De vraag waarom de Air Max BW steeds minder in productie genomen wordt door Nike is onbekend. Een logische reden zou de afzetmarkt kunnen zijn van dit model. De populariteit ligt grotendeels in Nederland, België, en Duitsland, wat niet zorgt voor hoge volumes in wereldwijde verkoop.

Bij Tenandup specialiseert men zich o.a. in de Air Max BW ondanks dat deze steeds zeldzamer wordt in aanbod. Hopelijk krijgt deze sneaker een verdiende 'comeback' in de toekomst.

Bekijk de collectie van Tenandup hier


© Copyright 2019 Tenandup Powered by Lightspeed

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »